ΚΕΔΜΟΠ

Το ΚΕΔΜΟΠ ιδρύεται το 2009 έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών. Το ΚΕΔΜΟΠ διευθύνεται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τον Ιανουάριο του 2010 εγκρίνεται η λειτουργία του από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και ξεκινά την εγγραφή των εθελοντών δοτών Μυελού των Οστών στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών (Bone Marrow Donors Worldwide, BMDW). Τον Νοέμβριο του 2012 ένας δότης του ΚΕΔΜΟΠ βρέθηκε συμβατός με έναν έλληνα ασθενή και του ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ.

Το ΚΕΔΜΟΠ έχει τους ακόλουθους στόχους:

  • Την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία της ύπαρξης εθελοντών δοτών μυελού των οστών.    
  • Τη σωστή ενημέρωση των εθελοντών δοτών ως προς τον τρόπο δωρεάς μοσχεύματος που γίνεται πλέον μέσω αιμοληψίας.
  • Την εξεύρεση οικονομικής υποστήριξης για τις δραστηριότητες δημοσιότητας και λειτουργίας του Κέντρου και κυρίως για τη δαπάνη της ιστικής τυποποίησης (HLA) των εθελοντών δοτών, αναγκαία για την ένταξη κάθε δότη στην BMDW.
  • Την διακίνηση των μοσχευμάτων από τους δότες του για όποιον ασθενή στον κόσμο το έχει ανάγκη.

Το προσωπικό του κέντρου αποτελείται από 3 άτομα. Στις προγραμματισμένες επισκέψεις-ενημερώσεις ενισχύεται από 15 περίπου εθελοντές που υποστηρίζουν τις διαδικασίες του.

Ο εγγεγραμμένος αριθμός εθελοντών δοτών μυελού των οστών αυτή τη στιγμή (Οκτώβριος 2012) είναι 2.132 και οι άνθρωποι που επωφελούνται είναι όλοι οι συνάνθρωποί μας πάνω στη Γη. Η εγγραφή των Ελλήνων στο αρχείο δοτών είναι σημαντική. Έχει υπολογιστεί με στατιστικά μοντέλα ότι μια χώρα με περίπου 10.000.000 ομοεθνών, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη με πιθανότητα 80%, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. Ο στόχος του ΚΕΔΜΟΠ είναι να φθάσει τα επόμενα 5 χρόνια τους 30.000 εθελοντές δότες στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

«Χέρι χέρι σε ένα θαύμα…»

ΤίτλοςΠεριοχήΗμ/νίαΑγγελία

Πίσω στην αρχική